Maaseutuyrittäjät kaipaavat vertaistukea ja palautumishetkiä arkeen

Minkälainen on maaseutuyritysten hyvinvoinnin tila?

Pilottiyritysten alkukartoituksessa ilmeni, että maaseutuyrittäjät ovat työhönsä sitoutuneita ja suhtautuvat myönteisesti yrityksensä tulevaisuuteen. Etenkin maatiloilla työ on myös fyysisesti raskasta, mutta pääsääntöisesti työkykyä laskee henkinen kuormitus. Kuormaa lisää stressi työmäärästä, rahahuolet sekä ympäröivän yhteiskunnan negatiivinen suhtautuminen maatalouteen.

Yrittäjät arvostavat työn vapautta, mutta toisaalta monet kokevat, että töiden organisointia olisi parannettava. Yrittäjien työhön kuuluu, että työtä ja vapaa-aikaa on vaikea erottaa. Moni ei kaipaakaan niitä erilleen toisistaan. Toisaalta lomapäivien vähyys alkaa kuormittaa ajan kanssa ja etenkin iän myötä. Yhdeksi kehittämiskohteeksi yrityksissä nousikin yrittäjien työstä palautumisen tehostaminen. Hankkeessa yrittäjät pohtivat itselle sopivia palautumiskeinoja, joille etsitään aikaa arjessa.

Maaseutuyrittäjät kokevat erittäin tärkeäksi verkostoitumisen muiden yrittäjien kanssa. Aidon vertaistuen saaminen muilta maaseutuyrittäjiltä ei ole kuitenkaan sitovan työn ja pitkien välimatkojen vuoksi aina helppoa (kuva alla). Tämä on toinen tärkeä asia, jota hankkeessa edistämme.

 

Vertaistuki ja verkostoituminen_02
Maaseutuyritysten hyvinvointikyselyn tuloksia vertaistuesta ja verkostoitumisesta. Minimiarvo kuvaa yksittäistä alhaisinta vastausta.

 

Alkukartoituksen jälkeen laadimme yhteistyössä yritysten kanssa heille konkreettiset kehittämissuunnitelmat. Suunnitelmiin kirjattiin tyypillisesti 2-4 kehittämiskohdetta ja keinot niiden saavuttamiseksi. Lisäksi nimesimme vastuuhenkilöt ja teimme aikataulu- ja arviointisuunnitelman.

Puolessa välissä hanketta kehittämistyö on kiivaimmillaan.

 

Merja Hoffrén-Mikkola, liikuntatieteiden tohtori

Toimin Dialogia, digitalisaatiota ja verkostoyhteistyötä maaseutuyrittäjien työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden tueksi (DIDIVE) –hankkeen projektipäällikkönä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Seinäjoen ammattikorkeakoulu koordinoi valtakunnallista hanketta, jonka osatoteuttajina toimivat myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Satakunnan ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus (ESR).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s